Holmsunds-ror.se

Rör i bilar

En bil består av flera hundratals komponenter. För att få den att röra sig framåt krävs ett intrikat system av noggranna kopplingar mellan motor, filter och något av det viktigaste: alla rör som finns i bilen. Rören fyller sin funktion genom att vara det kärl i vilket vätska eller tryck förmedlas. När man tankar bilen med bensin eller diesel flödar vätskan in i ett rörsystem som kemiskt omvandlar bränslet till en drivande kraft. Här tänker man på att bilen ska vara bränsleeffektiv för både plånbokens och för miljöns skull. I kylartanken är också röret extra viktigt då det har en viktig funktion i arbetet att se till att motorn inte blir för varm och kokar över.

close up of car engine

close up of car engine

Lättare rör

När tekniker ska bygga ihop en bil blir den snabbt tung. Det är mycket man ska tänka på: motorn, det komplicerade systemet inuti karossen och inte minst alla detaljer som tillkommer för att göra den användarvänlig och säljbar – mjuka säten, mycket utrymme och snygga specialfunktioner. En tung bil är inte bara svårare att köra, den drar också mer bensin än en lättare variant. Det är knepigt att göra en bil lättare eftersom man inte vill kompromissa med bekvämlighet och framförallt inte med säkerhet. Ett allt oftare beprövat system är att byta material på rören till aluminium som är lättare än andra material man brukar använda. Eftersom rören är en såpass stor del av bilen kan detta göra stor skillnad. Det handlar givetvis även om vad man ska använda sitt fordon till. De flesta bilar som säljs idag är i första hand till för transport, det vill säga att ta sig från punkt A till punkt B i en vanlig stadsmiljö. Då fungerar en lättare bil utmärkt.

En miljöbil istället?

Om du är i tankarna att införskaffa en ny bil finns det mycket att tänka på. Hur många ska kunna åka med, hur mycket ska få plats i bagageutrymmet och var kommer du mest köra? Behöver du en bil i privat bruk eller till ditt företag? Allt kokar egentligen ned i en enda fråga: vad ska bilen ha för funktion? När du har kommit fram till ett svar på dessa frågor gäller det också att tänka igenom vilken påverkan ditt nya fordon har på miljön. Som bekant släpper bensindrivna bilar ut stora mängder koldioxid i atmosfären. Det har en direkt påverkan på den luft vi andas, särskilt i kombination med att världens skogar krymper, då det är dem som omvandlar koldioxid till syre. Ett smartare miljöval är att införskaffa en supermiljöbil, där ditt fordon drivs av el. Överlag är miljöbilar lättare att köra när man sitter vid ratten, men ett problem är fortfarande den omfattande kostnaden vid inköpstillfället.