Holmsunds-ror.se

När behöver jag kontakta en VVS-installatör?


Ska du renovera om hemma? Kanske i köket eller i badrummet? Undrar du vad du får göra själv och när du behöver ta in yrkeskunnig hjälp? De flesta människorna vet om att när det gäller elektricitet så finns det faktiskt lagar man måste följa kring vad man som privatperson får göra själv och när man måste anlita en elektriker, men när det gäller VVS så är det inte lika självklart.

Det finns ingen lag som hindrar dig att utföra VVS-installationer på egen hand, du får till exempel byta wc-stol, handfat och dusch, men däremot får du inte ändra på system eller dra om avlopp och rör. Vill du exempelvis flytta på din golvbrunn eller toalettstol så måste du anlita en VVS-installatör eller rörmokare som det oftast fortfarande kallas i folkmun.

bathroom renovation blueprint

Däremot är det många arbeten som du får göra själv, men som kräver stor branschkunskap för att kunna utföra på ett korrekt sätt. Skulle du som privatperson ha utfört en installation själv, exempelvis installerat en blandare i köket och du har misslyckats med att koppla fast den till rören ordentligt så en vattenskada sker så kan du får stora problem med försäkringsbolaget. Därför är det alltid bäst att använda sig av en certifierad hantverkare vid arbeten som kräver mer kunskap.

En del rörarbeten kan du relativt enkelt utföra på egen hand. Har du exempelvis fått tvättmaskinen installerad av en elektriker (en installation du inte får göra själv enligt lag) så kan du själv koppla in den till kallvatten och avloppsrör. Det är heller inga problem att själva byta ut en dusch mot ett badkar, förutsatt att badkaret får plats att stå där duschen fanns så att golvbrunnen inte behöver flyttas. Då kan du enkelt sätta fast rören själv från badkarets avloppshål och ner i golvbrunnen.

Väljer du trots allt att göra svårare jobb på egen hand, till exempel byta ut blandare, se då till att du noga läser på innan hur man gör, ha gärna mobilen med instruktionerna med dig också tillsammans med en powerbank med tryck så du är redo, så du slipper eventuella problem med försäkringsbolag.

clean-retina-pro