Alla som bor i ett gammalt hus har säkert haft problem med kyla och Frysta vattenledningar på vintern. Det är även ett dilemma i fritidshus, som står ouppvärmda på vintern. Risken med rör som fryser sönder är främst att det kan uppstå vatten- och fuktskador och som vi alla vet kan det bli en mycket kostsam affär att laga. Hur undviker man då att vattenledningarna fryser? Det bästa är att vara väl förberedd och underhålla rören innan vintern kommer. Se framför allt till att rören är väl isolerade. Ett tips är att linda alla rör med glasfiber.
Tina frusna rör på rätt sätt
Ibland rår vi inte på vädrets makter. Även om du tar väl hand om ditt fritidshus och gör det redo inför vintern, händer det att rören fryser. Skulle detta uppstå bör du stänga av huvudkranen omedelbart, så att skadorna minskas så mycket som möjligt. Känn där efter på rören och kontrollera noga om det finns sprickor. Rören som sitter vid diskbänken bör du kolla lite extra, eftersom det är där som det är allra kallast. När det väl är dags för upptining är det mycket viktigt att tina rören på rätt sätt. Du måste till exempel tina i rätt riktning. Börja först tina röret där kranen sitter och arbeta dig sedan nedåt mot det frusna stället. Öppna närmaste tappkran där isproppen sitter och se till att ha en spann eller annan stor behållare till hands där vatten kan samlas upp när passagen väl blir fri. För att tina röret kan du antingen använda dig av varmluft eller varma trasor.
Töm rören på vatten
Är du inte i ditt fritidshus eller gamla torp alls på vintern är det viktigt att du ger det lite extra uppmärksamhet och omtanke innan vintervilan. Ett vanligt fel som många gör är att tro att det räcker med att lämna huset uppvärmt. Ofta rekommenderas det att lämna en grundvärme på ca 10 grader påslagen. Töm vattenledningen i fritidshuset – det är i själva verket det bästa rådet du kan få. För i själva verket bör du alltid tömma rören på vatten innan du ger dig av – och se även till att tömma vattenberedare och pumpar. Annars finns det risk för att även termostat och blandare fryser sönder. Var extra noga där det finns krökar och låga punkter, där vattnet lätt kan samlas. Se även till att införskaffa de verktyg du behöver i förväg. Ofta klarar man sig med en polygrip, en stor rörtång och skiftnycklar, gärna flera stycken i olika storlekar. En del vill inte göra detta själva. Då kan man i stället ringa en rörmokare som kan hjälpa till.