Holmsunds-ror.se

Rörförstärkare

Rörförstärkare är något som kan få Hifi-entusiaster att visa sitt stora engagemang för välljud. Förstärkning med hjälp av rör är en gammal teknik och inom de flesta tillämpningar används i dag i stället transistorer eller chip som är mycket billigare att massproducera. När det handlar om högsta möjliga ljudkvalitet finns det dock många kunniga som hävdar att rören, trots sin låga verkningsgrad, ger liv åt musiken på ett oefterhärmligt sätt. Något man ska tänka på är att rör inte levererar särskilt stark ström – det kan innebära att du behöver högtalare som är lättare att driva än om du har en stark transistorförstärkare.

TubesEn romantikers dröm

Det är något speciellt med den varma och mjuka glöden från en rörförstärkare. Om rummet med stereoanläggningen är dämpat belyst ger förstärkaren ett visuellt intryck som adderar charm till musiken du spelar. Riktigt stora rörförstärkare kan till och med höja temperaturen i ett mindre rum. Många ansedda tillverkare av rörförstärkare gör utrustning med stor hantverksskicklighet i påkostade utföranden och resultatet blir ofta mycket vackert, kanske med front och kontroller i ädelträ eller solida metallstycken. Sådana pjäser kostar väldigt mycket pengar. Kanske flera hundratusen kronor. Enklare rörförstärkare kan passa i vilka rum som helst och går att få för bara ett par tusenlappar. Skaffa ett växthus och slå dig ner i grönskan med ett glas vin och det glödande skimret från förstärkaren när du spelar din favoritmusik. Mer romantiskt än så kan det knappast bli. Ett område där rörförstärkare är extra populära är när det gäller förstärkare till hörlurar eftersom dessa inte kräver så mycket ström.

Hur bra är rör?

Många av världens mest ansedda förstärkartillverkare arbetar med rörteknologi och tillgodoser en stor marknad av ljudkonnässörer som inte nöjer sig med något annat än det bästa. Om rör verkligen ger bättre ljud än transistorer är en sedan länge pågående diskussion i Hifi-världen, precis som frågan om CD-formatet är bättre än old school-grammofoner. Bege dig till en välsorterad Hifi-butik eller en mässa om du vill avgöra vad som låter bäst för dig. Charmfaktorn med rör är dock onekligen hög – det är som att spela musik och tända några stearinljus på samma gång. Många menar dock att rör påverkar ljudet mer än transistorförstärkare som kan ge en mer klinisk ljudbild. Även om påverkan är positiv tar den lyssnaren längre bort från originalinspelningen. Det är dock skillnad på rör och rör. Rörförstärkeri kan vara en komplicerad hobby för sanna och extremt kunniga entusiaster som använder olika rör för olika typer av musik. Gärna sällsynta vintagerör från någon nedlagd rysk fabrik. Något som indikerar att rör ännu håller måttet är att många ljudproffs som t.ex. studiotekniker använder sig av rör.

clean-retina-pro